Jalat maassa - pää pilvissä!

torstai 29. heinäkuuta 2010

Doshat, Millanen just säää oot?

Luetpa minkätahansa artikkelin tms. Ayurvedasta, törmäät varmasti sanaan dosha tai keho-mieli tyyppi. Mitä tämä sitten oikein tarkoittaa?

5 peruselementtiä ( ilma, eetteri, tuli,vesi ja maa) ilmenevät jokaisessa ihmisessä kolmena elementtinä.


Nämä kolme elementtiä, VATA, PITTA ja KAPHA hallitsevat ruumiin, mielen ja tietoisuuden kaikkia toimintoja, aina biologista toiminnoista psykologisiin.

Näiden elementtien suhde sinussa sekä universumin oma kädenjälki tekevät sinusta juuri sen mitä olet. Doshat ovat ilma elementin vuoksi jatkuvassa liikkeessä , joten sinäkin muutut ja liikut, elementtien liikkeestä ja suhteesta johtuen. Jos elementit sinussa ovat tasapainossa, olet terve, hyvinvoiva ja kiinnostunut kokemaan ja oppimaan. Sinussa on elinvoimaa.Pystyt hyväksymään vaikeitakin tunteet ja ajatukset, niiden kuitenkaan ottamatta sinusta yliotetta taikka vaikuttamatta käyttäytymiseesi.

Eetteristä ja Ilmasta on lähtöisin ruumiin VATA , joka vastaa liikkeestä.
Vaikuttaa mm. hengitykseen, lihasten liikkeisiin ,sydämen lyönteihin, hermoston impulsseihin, yms.
Vatalle ominaista on mm. innokkuus, vaihtelevuus, lennokkuus,aktiivisuus, hermostuneisuus, pelokkuus


Vedestä ja tulesta on lähtöisin ruumiin PITTA, joka vastaa muutoksesta.
Vaikuttaa mm. ruoansulatukseen,imeytymiseen, ihon lämpöön ja väriin.
Pittalle ominaista on mm. määrätietoisuus, älykkyys,kiihkeys ,ärsyyntyneisyys, rohkeus
Maasta ja vedestä on lähtöisin ruumiin KAPHA, joka vastaa pysyvyydestä.
Vaikuttaa mm. Immuniteettiin, nivelten voiteluun, stabiliteettiin, elinvoimaan yms.
Kaphalle ominaista on mm. hitaus, huolehtivaisuus,rauhallisuus, pysyvyys, tunteellisuus

Jollain ihmisellä on taipumus äkkipikaisuuteen, toinen taas on hyvinkin harkitsevainen. Toisella on pätemisen tarve, joku taas epäilee aina kaikkea ja sitten vielä se tyyppi joka ei muista koskaan mitään!
Toiset ihmiset ajattelevat tunnelähtöisesti, toiset järjellisesti ja kolmannet kokemuksellisesti.
Jollain taas aina naama punoittaa, toisen iho on kuiva ja kolmannen nivelet vain naksuvat. Nuo ovat piirteitä miten elementit ja doshat ilmenevät ihmisessä. Tietyllä doshalla eli ihmisrakenteella on taipumusta tiettyihin ominaisuuksiin niin kehossa kuin mielessäkin..Tämä on ainakin omalla kohdalla auttanut ymmärtämään muiden ihmisten ja omaa käyttäytymistä, ja ennen kaikkea sitä että oireilu, oli se sitten henkistä, fyysistä tai psyykkistä ,on hoidettavissa. Tasapaino ratkaisee.
Elämäntapa ja ruokavalio muutoksilla saa aikaan merkittäviä vaikutuksia, sen huomaa niin kehossa kuin mielessäänkin lisääntyvänä hyvänä olona, rauhallisuutena ja ymmärryksenä. Siitä hyvästä olosta onkin sitten mahdollisuudet lähteä rakentamaan vaikka mitä, kun ajatukset eivät enää pyöri väsyneenä kehää ja kehokaan ei ole tukkoinen.


Meissä kaikissa on siis kaikkia, mutta olemme hedelmöityshetkellämme saaneet tietyn perusrakenteen (prakriti)joka on pysyvä . Elementit meissä vaihtelevat sisäisen ja ulkoisen ympäristön vaikutuksesta esim elämäntilanteiden, ympäristön ja vuodenaikojen vaihdellessa, ja tällöin meissä on hallitsevana joku muu kuin peruselementtimme (vikruiti).

Esim. Oma prakritini eli perusolemukseni on PITTA-VATA, stressi ja kiire vaikuttavat minussa lisääntyvänä vatana, jolloin esim. palelen helposti, ihoni kuivuu ja olen hermostuneempi ja pelokkaampi. Tuntemalla oman kehotyyppini pystyn ennaltaehkäisemään liiallisen vatan kasvua kehossani.

On helpompi ymmärtää kehoaan, tunteitaan ja mieltään kun tunnistaa oman kehontyyppinsä. Myös pomoaan , puolisoaan tai ystäviään kohtaan ymmärrys lisääntyy...Miten voisimme hyödyntää näitä kehotyyppejä arjessamme, työ elämässämme?

Meillä jokaisella on täällä ainutlaatuinen tehtävä. Ulkoapäin tulevat odotukset ja vaatimukset ohjaavat mieltämme, ajatuksiamme ja reagoimme, olemme tyytymättömiä. Et ole tunteesi. Et ole ajatuksesi. Ayurvedan mukaan kaikki tunteet saa tuntea, hyväksyä ja sitten antaa niiden mennä pois.

Teen ayurvedisia hoitoja ja kehotyyppi testejä  espoossa, jos kiinnostuit ota yhteyttä : 040-4142693 :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti