Jalat maassa - pää pilvissä!

torstai 15. heinäkuuta 2010

5 Elementtiä

Eetteri, ilma, tuli, vesi ja maa.
5 Elementtiä ovat kosmisesta tietoisuudesta lähtöisin.Energia ja aine ovat yhtä, kaikessa aineessa on viisi peruselementtiä, ihmisessä, puussa kuin omenassakin.
Käytän esimerkkinä vettä:
Jää = veden kiinteä tila (MAA elementti) , Kuumuus sulattaa jään (Tuli elementti) ja muuttaa sen näin nesteeksi (VESI elementti), vesi muuttuu höyryksi (ILMA elementti) ja katoaa tyhjään tilaan , avaruuteen (EETTERI elementti).

Elementit ihmisessä:

Eetteri sijaitsee ns. tyhjissä paikoissa, suun sisällä, nenän rei’issä, yms.

Tuli sijaitsee vatsassa , puhutaan usein ruoansulatuksen tulesta eli agnista.Säätelee aineenvaihdunta ja entsyymi järjestelmää.

Vesi sijaitsee kehon nesteissä, lymfat, veri.

Ilma sijaitsee mm. hermostossa ja hapessa.

Maa sijaitsee mm. hampaissa, luissa, soluissa.

Jokainen elementti on siis välttämätön,ihminen on luonnon mikrokosmos, viiden elementin summa. Elementit ilmenevät meissä yksilöllisesti -> jokainen ihminen on yksilöllinen.
Ilma on elementeistä se joka liikuttaa muita elementtejä. Tästä johtuen meillä on aikoja jolloin esim. olemme esimerkiksi väsyneempiä ja aikaansaamattomampia, pelokkaaampia, palelevempia, kärsimme ruoansulatus vaivoista, iho oireista tai stressistä kuin kehon ollessa tasapainossa. Oireesi, mielialasi, ruumiinrakenteesi mm. kertovat sinusta paljon mitä elementtejä sinussa on vallitsevasti ja mitä vähemmän.

Esim. Tuli elementin hallitessa olet helposti kiukkuinen, ärsyyntyvä ja kärsit usein iho ja ruoansulatus oireista.Tuli elementin taas ollessa tasapainossa olet huumorintajuinen, ymmärtävä ja sinullaon hyvä ruoansulatus.Jos taas tulta on liikaa kehossa, se oireilee kehossa iho vaivoina, maksasairauksina, ruuansulatushäiriöinä, tms. Me siis todella pystymme vaikuttamaan omaan terveyteemme, emme ole kehomme uhreja, vaan ystäviä.


On kiehtovaa että elementtien tasapainoon pystyy myös vaikuttamaan itse. Ruoka jota syöt, miten sitä syöt ja miten se on valmistettu vaikuttaa. Mitä liikuntaa harrastat, miten sitä harrastat ja milloin harrastat vaikuttaa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta sinä voit ja saat vaikuttaa itseesi. Erilaiset vaivat,sairaudet ja oireet johtuvat elementtien epätasapinosta, esim. liikaa tulta kehossa -> ihovaivoja, maksa vaivoja, ruuansulatus ongelmia.

Miten voit käytännössä vaikuttaa elementtien liikkeisiin ja suhteisiin kehossasi? Stay tuned... ;)
Kirjoittelen seuraavaksi doshista, eli keho-mielirakenteista, jotka koostuvat näistä 5 elementistä.

2 kommenttia:

  1. Jäänpäs odottelemaan jatkoa...:)Varsinkin tulielementin tasapainottaminen kiinnostaa.

    VastaaPoista
  2. Kiva että kommentoit :) Tuli elementtiä tasapainottaa ruokavaliossa mm. viilentävät ruokaaineet, näistä voin kirjoitella kyllä jatkossa :) Muuten elämäntavassa sitten sen tulisuuden tasapainottaminen mm. välttämällä suorittamista ja kilpailua. Ymmärrystä ja huumorintajua kiukun sijaan ;) Kokonaissumma tässäkin, keho,mieli ja sielu :)

    VastaaPoista