Jalat maassa - pää pilvissä!

tiistai 11. tammikuuta 2011

Ja sisäään..., ja ulooooos :)

...Siis hengitä!
Nenän kautta sisään ja suun kautta uloooooooooos :)

Useimmat meistä hengittävät vajaa teholla, vain keuhkojen yläosalla. 70% keuhkorakkuloista sijaitsee keuhkojen alaosassa, eli jos hengitämme  pinnallista hengitystä, saatamme olla jatkuvasti jopa 70% happivajeessa!Syvähengitykset energisoinnin lisäksi liikuttavat lymfanesteitämme, jotta luonnollinen puhdistujjärjestelmämme pystyy toimimaan.

Voitkin parantaa mm. energisyyttäsi, palautumistasi, aineenvaihduntaasi ja läsnäoloasi harjoittelemalla tietoisia syvä hengityksiä. Kun hengittämistä harjoittelee tietoisesti, alkaa se pikkuhiljaa siirtyä automaatioksi ja hengitys syvenee arjessa ja jopa unessakin. Tämä lisää hapen määrää, energisoi ja rauhoittaa mieltä .Sanonta ”ota syvään henkeä” ei ole ihan tuulesta temmattu ;)

Sisäänhengitys'
Laita käsi vatsasi päälle, navan kohdalle. Hengitä nenän kautta sisään niin että tunnet vatsan pullistuvan ulospäin.
Laita kädet kylkiluiden päälle ja hengitä nenän kautta sisään niin että tunnet kylkiluiden leviävän sivuille.
Sisään hengityksessä on tavoite täyttää sekä vatsa että kyljet. Pidä hartiat rentoina, hengitä aina keuhkot täyteen.
Uloshengitys:
Hengitä ulos suun kautta, puhalla keuhkot aivan tyhjiksi vetämällä vatsaa sisään kun puhallat, näin puhdistat elimistön mahdollisimman hyvin hiilidioksidista ja samalla aktivoit lymfanesteen kiertoa ja poikittaista vatsalihasta.

Parhaan tehon saa kun pidätät happea sisällä 5-30sek, näin happi ehtii siirtymään vereen.

Jos rupeaa huimaamaan, se on vain aivojesi tapa kiittää siitä että saavat jälleen happea kunnolla.
” Pinnallinen hengitys on yleinen syy terveys ongelmiin, jos minun pitäisi antaa vain yksi suositus terveyden edistämiseen, se olisi opetella hengittämään oikein. Ei ole mitään yksittäistä yhtä tehokasta ja yksinkertaista päivittäistä toimea parantaa terveyttäsi kuin syvä hengitykset”- Tohtori Adrew Weil (M.D)

Kokeile! seuraavan kerran kuin olet väsynyt esim. iltapäivällä töissä, ota 5 syvähengitystä ja juo lasi vettä. virkistyitkö? Yksinkertaiset asiat toimivat parhaiten. Helppoa ja ilmaista !

Jos tavoittelet kokonaisvaltaista hyvinvointia, näyttelee myös luonnollinen liikunta tärkeää roolia kokonaisuuden luomisessa. Hyvin voiva keho on puhdas, toimiva ja energinen -> se tukee arjessa jaksamistasi niin että sinulla on töidenkin jälkeen energiaa mielekkäille asioille, kuten esimerkiksi harrastuksille ja ystäville- tai mitä ikinä haluatkaan tehdä. Itsellä liikunta lisää energiaa ja voimaa tehdä muita innostavia asioita. Keho on mun temppeli <3 Me siis vaan asutaan kehossamme, ja on ihan loogista että jos fyysinen puoli voi hyvin, se vaikuttaa muillekkin osa -alueille. Vahva ja energinen keho  ja väsynyt ja löntystelevä mieli ja sielu? Don't think so!

N. 60% suomalaisista kärsii selkä tai niska- ja hartiaseudun vaivoista, kivut, jäykkyydet ja toistuvat siarastelut ovat valitettavan yleisiä ja toimintakykyäsi ja jaksamistasi rajoittavia vaivoja. Haluaisitko sinä nostaa terveytesi ja elinvoimasi uudelle tasolle, energisoitua ja antaa ”liikkeen luoda tunnetta” ?

Harjoittelemme valitettevan usein liian raskaasti (tai sitten emme ollenkaan...), jopa 90% tehoilla maksimista,(tällaistakin liikuntaa voi toki harjoitella, mutta silloin harjoitusohjelman on oltava hyvin suunniteltu laadun ja ajoituksen kannalta,)joka happamoittaa ja stressaa kehoamme.

Kuulostaa ehkä mummoilulta mutta tällänen fakta voi olla kiinnostava..
60-70% tehoilla tapahtuva peruskuntoliikunta luo hyvän pohjan kunnollemme, avaa kehoamme ja lisää mm. hapen kuljetusta ja lliikkuvuutta, ja on kaikenlisäksi mielellekkin pehmeämpi ja läsnä olevampi vaihtoehto. Opit kuuntelemaan kehosi viestit selkeästi, sidekudokset avautuvat ja liikunta aktivoi lymfanestekiertoa, eli ns. puhdistusjärjestelmäämme.
Eli tarkottaa sitä että tällä sykealueella (vaikka sun ei mitään sykettä todellakaan tarvi ees seurata, PPPP sääntö riittää, eli pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta PERKELE) saadaan kaikki terveysvaikutukset, virkistytään ja ravitaan kehoamme hapella. Laihduttajille Peruskuntoliikunta on ihan ehdoton!
 Suomeks sanottuna saat siis ravata kusella ja naiset pissillä kahta kauheemmin. Ja jos pissa on keltasta, juot liian vähän!

Muita hyötyjä peruskunto liikunnalla on mm. rasva-aineen vaihdunnan paraneminen, kehosi oppii polttamaan nukkuessaankin( Tää on KOVA, hyvää yötä ja rasvanpolttoa!) , energisoidut hapen määrän lisääntyessä kehossasi , tukilihaksisto vahvistuu ja ennalta ehkäisee ja huoltaa tuki-ja liikuntaelinvammoja, erityisesti selkävaivoja.Peruskunto harjoittelu mahdollistaa  ja varmistaa pitkän tähtäimen kehittymisen ja nousun uudelle tasolle joka vuosi. Tiedätkö miten moni huippu-urheilija saatikka sitten perusliikkuja treenaa vuodesta toiseen kehittymättä juurikaan? 

Hyvä toiminta kyky ja virkeys, tasapainoinen ja kivuton keho luodaan huomioimalla kaikki kunnon osa-alueet:
1. Peruskunto liikunta
2. Lihaskunto
3. Kestävyys
4. Keskivartalo, eli tukilihakset
5. Liikkuvuus

Kyse on siis kokonaisuudesta. Koska viikossa on tietty määrä tunteja ja yhden alueen kehittyminen vaatii viikossa kuitenkin n. 3 treenikertaa (++++ laadukasravinto) kehittyäksesi näissä kaikissa samaanaikaan vaatis se viikossa 3+3+3+3+3treeni kertaa l eli yhteensä ainakin mun matikalla 15x liikkumista. 
Se takia kannattaa vuosi jakaa erilaisiin kausiin eli: peruskunto , kestävyys, lihaskunto , (voima ja räjähtävä voima sitten jos haluaa) ja treenata näitten lisäks aina liikkuvuutta ja keskivartaloa. Keskity vaikka tekemään 3 treeniä viikossa , mut tee ne laadukkaasti. Jos koitat syödä koko kakun kerralla, tulee masu pipiks, eli malttia. Treenaminen on oikeesti 100x motivoivempaa kun siinä kehittyy. 

Tämä vaatii jo vähän suunnittelua, sillä elämässä on toki muutakin kivaa, ja tehtävää ( niinkun vaikka syöminen ;) )

2 kommenttia: