Jalat maassa - pää pilvissä!

sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Rakasta läskisi sileäksi, rennosti :)


Vatsa ja vartalo ei voi koskaan olla kunnolla terve ja hyvinvoiva jos on stressaantunut.
Stressi saa elimistön tuottamaan mm. kortisolihormonia, joka on rasvasolujen kaveri, pyrkii parhaansa mukaan varastoitumaan rasvaksi. Tämä on peruja ”taistele- ja pakene” ajoilta, jolloin kehon stressi saattoi tarkoittaa sitä, että ruokaa ei olisikaan kohta saatavilla, ja keho koitti varautua siihen varastoimalla rasvaa. Fiksu keho meillä, kaikkensa se tekee vuoksemme. Niin fiksu kehomme ei kuitenkaan ole , että osaisi erottaa hengenhätä stressin … noh öö, vähän turhemmasta stressistä. En halua ollenkaan vähätellä stressiä, tiedän todella miten kireältä ja ahdistuneelta stressaantunut mieli voikaan tuntua. Voit kuitenkin keventää kuormaasi huomattavasti, ja saat siihen ohjeet tämän lopuksi :)



Stressin lisäksi unenpuute tai yöunien huono laatu (heräily, ”koiran uni”) erittää kortisolia , ja tällöin laihtuminen etenkin on käytännössä mahdotonta, päin vastoin kortisoli herkistää siis rasvan kerääntymiselle, ja etenkin vatsan seudulle. ” Stressi vatsa”- onkin tuttu termi nykyään.
Jos keho on stressaantunut eikä rasva irtoa, ei taatusti helpota stressata kehoa lisää treenaamalla 6 kertaa viikossa rankkoja treenejä. Stressaantuneelle keholle hyviä lajeja ovat mm. pilates, jooga, kävely, tai ylipäätänsä liikunta joka tuntuu hyvältä, tuottaa iloa, ja tapahtuu n. 60-70% sykkeellä maksimista.

Syvähengittelyt on myös erittäin suositeltavia, käteviä huijaamaan kehoa rentouteen.

Sisäänhengitys
Laita käsi vatsasi päälle, navan kohdalle. Hengitä nenän kautta sisään niin että tunnet vatsan pullistuvan ulospäin.
Laita kädet kylkiluiden päälle ja hengitä nenän kautta sisään niin että tunnet kylkiluiden leviävän sivuille.
Sisään hengityksessä on tavoite täyttää sekä vatsa että kyljet. Pidä hartiat rentoina, hengitä aina keuhkot täyteen.

Uloshengitys:
Hengitä ulos suun kautta, puhalla keuhkot aivan tyhjiksi vetämällä vatsaa sisään kun puhallat, näin puhdistat elimistön mahdollisimman hyvin hiilidioksidista ja samalla aktivoit lymfanesteen kiertoa ja poikittaista vatsalihasta.
Parhaan tehon saa kun pidätät happea sisällä 5-30sek, näin happi ehtii siirtymään vereen.
Jos rupeaa huimaamaan, se on vain aivojesi tapa kiittää siitä että saavat jälleen happea kunnolla.

Tee syvähengityksiä päivittäin, etenkin silloin kuin huomt hengityksen olevan pinnallista.Aloita sitoutumalla siihen, että teet syvähengityksiä 3x päivässä 10kpl.

Täysin stressitönkään tila ei ole hyvä homma. Stressiä kuin on kahdenlaista: eustressiä (”hyvä” stressi) ja disstressi (”huono” stressi). Myönteinen stressi on sitä kun olet mm. innostunut jostakin, ja todella haluat saada jotakin aikaan. Eustressi mm. vahvistaa immuniteettia :)
Lähde siis stressaamaan ilolla ja rakkaudella <3 Mitkä asiat innostavat sinua? Tässäkin on kyse tasapainosta, pelkkä intoilu harvoin vie muualle kuin ylikierroksille , joten löydä itsellesi sopiva suhde asioita joita sinun kannattaa tehdä (monille esim. työ), asioille jotka tuottavat iloa ja rentoutta sekä levolle ja palautumiselle.

”Huonon stressin” oireita:

Psyykkiset:
Muistivaikeudet, keskittymisongelmat, levottomuus, ärtyneisyys, masentavat ajatukset, vaikeus tehdä päätöksiä, ahdistuneisuus, yms.

Käytökseen liittyviä:
Nukahtamisongelmat, hermostuneisuus, heräily öisin, herääminen aikaisin niin ettei enää nukahda, aloitekyvyttömyys, haluttomuus, väsymys, yms.

Fyysisiä oireita:
Päänsärky, sydämmen tykytykset, painon tunne rinnassa, huimaus, vatsakivut, muut kivut ympäri kehoa,yms...

Not nice at all!

Kelpaisko tilalle :

Kevyt ja rento olo, energisyys, virkeys,selkeät ajatukset, ilo, nauru , toimiva ja kivuton keho yms :) ?

Älä ainakaan syyttele tai tuomitse itseäsi stressistä, vaan niin kornilta kuin se kuulostaakin rakasta itsesi eheäksi <3

Liiku päivittäin kevyesti, venyttele
Syvähengityksiä päivittäin
Meditoi, rentoudu, ole läsnä päivittäin 5-20min , mieluiten aamulla ja illalla
Kuuntele lempimusikkiasi, tanssi, laula, mikä tuottaa sinulle iloa?
Nauti hiljaisuudesta
Puhu, tai ole puhumatta
Ole, älä yritä
Harrasta seksiä ( uu-uuu-uuuu,endrofiinejä...)



Tee arjesta yksinkertaisempaa
Tee jokapäivä jotain joka on vaan kivaa :)

Feel lighter right-away :)

Tehtävä 1.

Kirjoita paperille otsikko ”Minun pitäisi”, ja kirjoita siihen kaikki asiat joita sinun mielestäsi pitäisi tehdä, organisoida, hallita, tms..Pyykinpesusta laskujen maksamiseen, kaverille soittamiseen,käydä sukulaisten luona, yms....

Kirjoita sitten toiselle paperille sanat Aion, Haluan, Minun olisi hyvä
Tutkaile ensimmäiseksi kirjoittamaasi paperia, ja mieti mitä sinä Todella haluat tehdä. Vaihda etuliitteeksi haluan niiden juttujen kohdalle joita siis oikeasti haluat tehdä. Joitakin asioita on myös hyvä tehdä, kuten maksaa laskut ;) Kirjoita nekin, mitä asioita sinun olisi hyvä tehdä. Annat aivan toisenlaista viestiä alitajunnallesi, kun muutat vain sanaa ja suhtautumistasi asiaan. Sanoilla ”pitäisi” ja ”aion” on aivan eri merkitys, ja tämä merkitys todellakin vaikuttaa sinne käytännön tasolle. Voit myös huomata miten vähän asioita sinun loppupeleissä ”pitää” tehdä. Mielesi on luonut suurimman osan näistä turhista velvollisuuksista.




Tehtävä 2. Vaihda perspektiiviä :)

Mieti tilanne jossa nyt olet. Voit esim. miettiä jotakin tiettyä ongelmaa mikä sinulla on.
Mitä 5 vuotias sinä olisi ajatellut tässä tilanteessa? Mitä itse ajattelisit tästä tilanteesta 10 vuoden kuluttua? Kuinka merkittävä ongelma tämä on esim. kansantalouden kannalta? Mitä koira ajattelisi tilanteestasi? Entä kansanedustaja? Mitä taas urheilutoimittaja?
Näin saat ensin otettua vähän etäisyyttä asiaan. Et määritä enää itseäsi ongelman kautta.

Kuvittele nyt eteesi oma aikajanasi, katso tulevaisuuteen. Millaista elämäsi on vuoden kuluttua tästä , jos jatkat samalla menolla? Entä 10 vuoden kuluttua? Mitä ajattelet kuolinvuoteella elämästäsi?

Tiedät ehkä että sinun on tehtävä jotakin toisin. Sinun ei tarvitse ottaa hyppyä tuntemattomaan, vaan voit myös pienin askelin alkaa tehdä muutoksia jotka lisäävät elinvoimaasi ja energiaasi.
Kirjoita ylös:
Mikä on pieni teko jonka voin tehdä HETI tämän jälkeen?

Tarkoitus on siis aloittaa nyt, ei huomenna :)



1 kommentti:

  1. Olipa hyvä ja innostava postaus. Ja heh, onks joku käynyt naurujoogatunnilla? Matti Nykänen sanoisi ehkä tässä kohtaa, että tuli sellainen bon voyage -tunne. =)

    VastaaPoista