Jalat maassa - pää pilvissä!

sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Mikä super?

Niimpä... Superfood, superterveys, superkunto, superrikas, super-anything...

Super |ˈsoōpər|
1 very good or pleasant; excellent
2 (of a manufactured product) superfine

Super-
1 above; over; beyond
• to a great or extreme degree
• extra large of its kind
• having greater influence, capacity, etc., than another of its kind
• of a higher kind (esp. in names of classificatory divisions)

Täydellisyyttä kun ei oikein missään asiassa voi saavuttaa, voimme enintäänkin saada vain parhaimman mahdollisen vaihtoehdon vallitsevista olosuhteista. Kun päästään tarpeeksi lähelle tätä optimia, niin voidaan alkaa puhua juurikin super-mistätahansa.

Miten sitten ruoan suhteen? Mun mielestä sitä ei kannata sen vaikeemmaks tehä kuin herkutella, kokeilla, nauttia, testailla ja selvittää mikä oikeesti tekee itelle hyvää. Jos ja kun mikä tahansa safka tuntuu oikeelta jo ajatuksena, suussa, sulaessaan ja varsinkin vielä kymmenen tai viidenkymmenen vuoden kuluttua, niin eiköhän se silloin ole kirjaimellisesti superia.

Voidaan sitä tottakai markkinoida mitä tahansa Perun Andien Macoja tai Tiibetin Gojeja hienoilla termeillä, mutta faktahan se on, että kaikki eri alkuperäiskansat on tuskin vuosituhansien aikana vaan sattumalta päätynyt käyttämään juuri niitä tiettyjä "superfoodejaan" ja "superherbsejään". Näistä samoista foodeista onkin sitten taas satuttu nykytekniikalla löytämään kaikkea mahdollista maailman suurimmista määristä erilaisia fytoravinteita aina outoihin vielä tuntemattomiin yhdisteisiin. Jos sen hemmetti on aina tiedetty olevan superia niin annetaan sen sitä olla ja jätetään Evirat uuselintarvikesäännöksineen omaan arvoonsa.

Tottakai Lapin puhtaista metsistä poimitut mustikat on huikeeta ja ravinnetiheetä ruokaa. Toisinaan sitä taas tekee mieli jotain ihan muuta:



Okei, ei kaikkein ekointa, mutta eipä ne perus avokadot, banaanit tai appelsiinitkään takapihalla tahdo kasvaa. :) Sen verran herkkua kuitenkin for special occasions!

Siis tässäkin aika hyvin toimaa ainakin itellä nyrkkisääntönä 80/20 - pääasiassa lähiruokaa sesongin mukaan, tottakai mahdollisimman puhdasta ja ravinteikasta. On se vaan jännä kuinka keho osaa kertoa kuinka näin talvella vaan kaipaa esim. kotimaisia juureksia ja keväällä taas kaikki wild-foodit alkaa maistumaan. Välillä voi sitte tietty irrotella ihan fiiliksen mukaan ja hyvällä omalla tunnolla.

Pieni mainospuhe tähän väliin vielä Eevin ja mun pitämästä Superfood- ja suklaa-illasta ens viikon maanantaina 21.2. Mahtavan Natcosin todella tyylikkäissä tiloissa kätevästi Helsingin Arabiassa. Kaikki kynnelle kykenevät mukaan tuunailemaan ja herkuttelemaan mm. "super"-raaka-suklaita oikein olan takaa!

Ja vielä iHerb hehkutusta.
Kuinka helppoa sieltä iHerbistä tilaaminen onkaan? Koodilla KAL392 ensimmäisestä tilauksesta vielä 5 dollarin alennus! Houkutelkaa kaikki sukulaisetkin mukaan näihin shoppailubileisiin :)

3 kommenttia:

  1. Näin se juuri on. Vaikka fiksua on ostaa läheltä tuotettua niin mikä järki on tehdä tästä elämästä joku "kurjuuden maksimointi" -show ja lopettaa kaikki nauttiminen. Durian rocks!

    VastaaPoista
  2. Loistava postaus! :)

    Nyt tulee monesta paikasta tietoa ihmisille näistä niiden päätä vaivaavista kysymyksistä just esim. superfoodeihin liittyen. On loistavaa että moni ottaa siihen nyt kantaa ja kertoo oman näkemyksensä asiasta. On kyl alkanut huomaamaan että aivan uskomattoman paljon jengiä on ruvennut kiinnostamaan aihe, jopa niitä jotka vielä vuosi-pari sitten oli aivan toista mieltä näistä asioista!

    Keep it going, rawk on! ^____^

    VastaaPoista
  3. Kertokaa tässä aina teidän seuraavasta ravinto-illasta! Teksti ja video - se on tärkeintä

    VastaaPoista