Jalat maassa - pää pilvissä!

perjantai 29. lokakuuta 2010

Pagur kääberö

Muistan ku kuulin ekaa kertaa pakurikäävästä, ja sillon ajattelin mielessäni että "mulla nää ravintojutut ei kyllä lähe niin pitkälle et alkaisin jotain sieniä puista vetämään"... Mutta never say never, vai mitenkäs se meni? Pakurikääpää on vienyt sydämen kesän alusta, eikä enää voi kuvitella päivääkään ilman pakuriteetä. Tais olla Jake jolta jollain luennolla taisin tästä mettiemme mustasta kullasta kuulla.
Kesällä tuli bongattua ja noukittua omat ekat pakurit, ja sen jälkeen on meininki ollu kyllä aikamoista... :) Ei vois uskoa että joku yksittäinen juttu vaikuttaa virkeyteen ja immuniteettiin niin paljon, vaikka aina tietenkin on kyse kokonaisuuksista, mut pakurin kohdalla voin kyllä itse sanoa TODELLA selkeesti huomanneeni vaikutukset.

Joka kaipaa pakurista lisää tietoa voi käyä juurikin Jaken sivuilla oppimassa mistä ihme jutusta tässä on kyse tiukkoine fysiologisine faktoineen, tai lukea tästä Larin (the jaakkohalmetoja second) kokoomaa tietopakettia ;)


Pakurikääpä
Inonotus Obliquus, eng. Chaga

Mitä?
• Pohjoisella pallonpuoliskolla lehtipuissa kasvava lahottajasieni
• Siperiassa käytetty lääkkeenä vaivaan jos toiseenkin jopa jo 5600 vuotta sitten • Erittäin antioksidanttirikas immunomodulaattori • Maailman kovinta “superfoodia” suoraan omista metsistämme

Miksi?
• Pakurikäävän anti-viirus, anti-bakteeriset sekä anti-sieni ominaisuudet estävät sekä poistavat monia tulehduksia ja haitallisia bakteereita
• Beetaglukaanit ja polysakkaridit boostaa immuunnijärjestelmää ja hidastaa syöpäsolujen kehitystä
• Täydellinen proteiininlähde, sisältää paljon B-vitamiineja ja mineraaleja 
• Melaniini eheyttää ihoa ja hiuksia, tripenoidit laskee kolesterolia ja parantaa ruoansulatusta 
• HERKKUA! Nam :P

Miten?
• Pakuri on toonikumi eli teetä voi käyttää huoletta pitkiä aikoja suuriakin määriä
• Kattilaan pari litraa vettä, sekaan muutama sopiva pala kuivattua pakuria tai 1 rkl jauhetta
• Sekaan voi laittaa maun mukaan mm. Inkivääriä, Vaniljaa, Lakritsinjuurta, Kanelia, Cayennea, Chiliä, Kardemummaa, Anista/Tähtianista, Ruusunmarjaa, Muita Teepusseja, Galangalia, Ruusunjuurta, Kallioimarretta, Muita Sieniä/Kääpiä, Sitruunaa, Suolaa, Hunajaa, MSM:ää
• Kiehuttele 15 min - 2h tai hauduta jopa yön yli
• Jauhetta voi lisätä myös vaikka suodatinkahvin joukkoon tavallisesti kahvia keitettäessä
• Paloja sekä jauhetta voi käyttää useita kertoja, niin kauan kuin veteen irtoaa väriä
• Keitetyt purut voit esimerkiksi asettaa haavalle ja ihmetellä paranemisvauhtia tai vaikka blendata smoothien sekaan

Mistä?
• Ensi mökkireissulla kirves käteen ja pakurinmetsästykseen aamuvarhaisella =)
• Mikäli haluat ostaa valmiksi kuivattua ja hienoksi jauhettua villipakuria 200 g / 25 € - ota yhteyttä lari.laurikkala@gmail.com puh. 041-5472475 / Lari

Eli siis pakuria saa ostettua ottamalla yhteyttä joko Lariin tai muhun, mulle voi soittaa numeroon 040-4142693 ja Larin numero olikin tossa ylhäällä.





Oltiin viime sunnuntaina haunttaamassa ja sientähän piisas :) Osa oli valitettavasti suht korkialla puissa, et joutu nöyrtymään ja jättämän vielä toistaseks sinne. Ens kerralla sit järeemmät aseet mukana. Nythän mentiin ihan kivien ja vöiden voimalla, ens kerralla vois vois varautuu vaikka sahalla ja joillain tikkaillakin. Jonku verta ohikulkijat ihmetteli kahta puuta palvovaa nuorta ihmistä, mut yks vähän vanhempi nainen oli ihan innoissaan kyselemässä et "onko tuo nyt sitä pakurikääpää"? Pääsipähän sitä termarista  ensikertaa maistamaankin :)





Metsässä tai luonnossa liikkuminen ylipäätänsä on mielettömän terapeuttista, kaikki aistit aktivoituu, maadoitut ja saat sitä kuuluisaa raitista ilmaa. Toki kaikessa enempi on kyse siitä että MITEN kuin että mitä, voi joku sinne metsäänkin mennä stressaamaan. Nuorempana en osannut rentoutua ulkoillessa, oli lähinnä ahdistavaa olla hiljaisuudessa kun omat ajatuksensa saattokin kuulla. Sillon niitä ei ollu valmis kohtaamaan. Nyttemmin viimevuosina metsästä ja luonnosta on tullu ilmanen terapiakeidas, pääsee kuuntelemaan ajatuksiaan, oivaltamaan tai olemaan oivaltamatta, eikä ulkona luonnossa  tartte yrittää yhtään mitään (ei kyllä muuallakaan tarttis..). Mikäs sen parempaa kuin yhdistää luonnossa liikkumiseen myös hyvä seura, kiireettömyys, läsnäolo ja luonnon antimien metsästys ja maistelu  :) Tuli monennäköstä sientä vastaan ja muutamat päätykin ihan pannulle asti. Jos metsään haluat mennä niin sä takuulla yllätyt ;)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti