Jalat maassa - pää pilvissä!

tiistai 12. lokakuuta 2010

Mukavien asioiden lista :)

Tee joka päivä jotain mistä tykkäät, mistä nautit! Lisäät elämääsi vireyttä, energia, hyvänolon hormoneja, hyviä viboja läheisille ja saat ehkä aivan uusia ideoita uskaltaessasi käyttää luovuuttasi säännöllisesti! Tän postauksen lopussa kirjottelen siitäkin, että aina ei tosiaan oo hyvä fiilis , eikä aina tietenkään tarvikkaan. Itse oon kuitenkin luonut seuraavasta listasta elämään sellasia päivittäisiä tai vähintäänkin viikottaisia juttuja, jotka lisää sitä elämästä nauttimista ja luovuutta aika huikeasti. ( Ja nyt ei edes lähetä puhumaan ravinnon vaikutuksesta..;) ), se helpottaa kummasti niitten vaikeempien asioiden kohtaamista , että elämässä pääasiassa hyvä meininki, ja tietenkin ymmärrys siitä, että on ite vastuussa omasta elämästään!



Mukavien asioiden lista:

  • Tee jotain hauskaa tai luovaa, jotain, mistä todella nautit. Se voi olla käsitöitä, maalausta, piirrustusta, puutöitä, veistos, sarjakuvien lukemista, ristisanoja, palapelejä, lautapelien pelaamista, valokuvaamista, kalastamista, , puutarhanhoitoa tms.Kun luovuuskeskus aivoissasi aktivoituu, olosi on heti toisenlainen. Tee vain, älä suorita tekemääsi. Et voi tehdä väärin ollessasi luova, voit vain oppia miten jotain asiaa ehkä ei kannata tehdä, tai miten se tehdään pirun hyvin ;)
  •  Liiku :) Liikunta on hyvä keino nostaa mielialaa ja saada itsensä voimaan hyvin, ellei jopa loistavasti :) Samalla se toki parantaa kestävyyttä ja terveyttä ja plaa plaa, nyt ei puhuta niistä. Harrasta nimenomaan liikuntaa mikä on kivaa! Kiipeile kiipeilytelineessä, hyppele hiekkatiellä, potkipalloa, pelaa polttopalloa, what ever. Paremmat fiilikset saat äkkiä jo sillä että nostat katseen ylös ja pyöräytät hartiat taakse. Parhaimmat asiat on ilmasia :D
  • Kirjoita jotakin. Voit pitää listoja, kirjoittaa muistiin unia, vastata kysymyksiin ja tutkia tunteitasi. Kirjoita jostain mikä sinua kiehtoo. Älä välitä oikeinkirjoituksesta tai siitä, kuinka hyvin kirjoitat - se ei ole tärkeää.Kirjoita ennen kaikkea itsellesi. Kirjoittaminen auttaa Sinua turvallisesti prosessoimaan kokemiasi tunteita, alitajuntasi syventää oppimiaan asioita, yms.
  • Pue päällesi jotain, mikä saa  tuntemaan olosi hyväksi. Jokaisella on tiettyjä vaatteita tai koruja, joiden pitämisestä nauttii. Pue sellaiset vaatteet tai korut päälleis silloin, kun tarvitset vahvistusta tai varmuutta.Mikä onkaan ihanampaa ku rupuset kotihousut <3
  • Tee pieniä asioita joista nautit: soita ystävälle, lue hyvää kirjaa, ulkoile, tanssi, tai ole vain. Mitä juuri sillä hetkellä tarvitset.
  • Opi jotain uutta. Mieti aihe, josta olet ollut aina kiinnostunut, mutta jota et ole tutkinut. Etsi tietoa kirjastosta tai Internetistä. Mene oppitunnille. Katso jotain uudesta näkökulmasta.Tiedä ettet rtiedä mitään, niin olet myös avoin kasvulle ;) Opeta muille oppimasi, tuplaat omat oppisi.
  • Ole läsnä tässä hetkessä. Monet meistä viettävät suurimman osan ajasta keskittyneenä tulevaisuuteen tai miettimällä mennyttä, jolloin menetämme täyden kokemuksen siitä, mitä on meneillään tässä hetkessä. Keskitä tietoisesti huomiosi siihen, mitä olet tekemässä juuri nyt ja mitä ympärilläsi tapahtuu tässä hetkessä. Katso luontoa ympärilläsi. Tunne sää. Katsele taivasta, kun se on täynnä tähtiä. Keskity vaikka vain hengittämiseen. 
  • Katso jotain kaunista tai jotain, millä on Sinulle erityinen merkitys. Keskeytä se, mitä olet tekemässä ja katsele sen sijaan kukkaa, lehteä, kasvia, taivasta, taideteosta, rakastetun kuvaa tai omaa kuvaasi. Huomioi, miten paljon paremmalta sinusta tuntuu tämän jälkeen. Itse oon tehnyt itelleni sellasen "turva ankkurin", teen tietynlaisen nyrkinpuristuksen ( jonne olen siis kerännyt turvallista ja rauhallista fiilistä) ja sen aktivoituessa jaksan ottaa todellisuuden paremmin ja rauhallisemmin vastaan.
  • Leiki lasten tai lemmikkieläimen kanssa. Koiran kanssa peuhaamisella, kissanpennun hellimisellä, lapselle lukemisella, vauvan keinuttamisella ja vastaavilla toiminnoilla on rauhoittava vaikutus.
  • Tee rentoutusharjoitus. Rentoutusharjoituksia löydät monista kirjoista,ceedeiltä, yms.. Kokeile niitä ja löydä sinulle sopivat harjoitukset . Kokeile musiikkia/luonnon ääniä ja/tai luettu rentoutusharjoitus. Jo kymmenen minuutin kuunteleminen auttaa voimaan paremmin.Tai nauti ihan vaan hiljentymisestä ja meditoinnista.Mikä toimii sinulle parhaiten?
  • Ota lämmin kylpy tai suihku ja jos oot oikeen rohkee ota kylmä! Virkistää verenkiertoa, tasaa tunteita kummasti...  Lämmin vesi rentouttaa ja parantaa. 
  • Nauti miellyttävästä tuoksusta. Monet ovat löytäneet tuoksun, joka auttaa heitä tuntemaan olonsa hyväksi. Itsekäytän raikasta appelssiinia virkistämiseen (eteerinen öljy) ja metsän tuoksu on myös ihan ykkönen! 
  • Kuuntele tai tee musiikkia. Huomioi kuuloaistisi hemmottelemalla itseäsi musiikilla, josta nautit. Jos nautit musiikista, tee siitä oleellinen osa jokaipäiväistä elämääsi. Tee musiikkia itse tai  laula !Rummut ja muut soittimet ovat suosittuja välineitä jännityksen purkamiseen ja olon helpottamiseen ja laulaminen auttaa, se täyttää keuhkosi raikkaalla ilmalla. Laula itsellesi. Laula keuhkojesi pohjasta.  Laula suihkussa. Laula suosikkilevyjesi tai radion mukana. Laula suosikkikappaleitasi, joita muistat lapsuudestasi. Valkkaa vaikka omat voima biisit.. Mites ois toi aikuinen nainen ;) ?
Ehkä keksit itse vielä lisää asioita, jotka helpottavat oloasi.
On totta ja normaalia, että aina ei ole hyvä olo.Ei tarvikkaan! On feikkiä esittää että ois hyvä olla jos ei ole.
(Tunnustan sortuneeni..., se ei kuitenkaan oo koskaan sekään millääntavalla auttanut..) Me eletään kuitenkin oikeessa maailmassa, jossa tapahtuu oikeita asioita. Hyväksytään ne tunteet ja tunnetaan ne.Kyllä me tiedetään että ne ei meitä oikeuta toimimaan millään tavalla.Kun kykenet tarkastelemaan tunteitas ja mieltäs, voit huomata tunteen ITSESSÄSI , ilman että syytät siitä/annat siitä vastuuta kenellekkään muulle.Tiedät kyllä , että joku tapahtuma, tilanne tai ihminen on ehkä laukaissut sussa sen tunteen, ehkä sen saman pelon, jota koit joskus lapsena vaikka jossain tilanteessa. Sen sijaan että se oikeuttais käyttäytymään kuin pieni lapsi , sen tunteet voi just hyväksyä ja tuntea. Jos se on vihaa, ni pura se vaikka heittämällä tyynyjä ( mikä ei siis millään tavoin satuta sua tai ketään muutakaan). Ei tee ihmisestä "pahaa" tuntea vihaa. Mielestäni se tekee enemmän hallaa ihmisille itselleen , ettei hyväksy itsessään vihaa. Mun oli itse monta vuotta tosi vaikeeta hyväksyä itsessäni pelkoa tai vihaa, niiä kätki ja häpes viimeseen asti, kunnes sitten räjähti. Halu miellyttää muita oli niin kova, että pelkäs niin paljon että jos joskus pitäiski puolensa niin hylättäis.Pelkoa on tullut päästetyyä ja purettua pois, ja vielä on kyllä jäljelläkin. Eiköhän niitä triggereitä tuu matkalle silleen oikeeseen aikaan ja paikkaan että niitä saa edelleenkin purettua :) Se on kuitenkin kaikkee muuta ollu kun pelottavaa, se pelkojen purkaminen ja tunteminen. Enemmänki kaunista ja vapauttavaa, vaikka sattuukin.
Yhellä ystävällä oli jokuaika sitten aika kova elämänmuutos ja pelot pinnalla, ja huh miten antokaan uskoo kuulla toisen sanovan " pelottaa niin helvetisti, mutta oon niin onnellinen kun vaan voi olla". Eikä se ollu sellasta sokeeta onnellisuutta, vaan nimenomaan jalatmaassa, hyväksyvää ja rauhallista pelon kokemista.



Jos on asentanut itteensä positiivisen moodin, voi itsessään olla vaikea hyväksyä jotain vieraammilta tuntuvia tunteita, niinku vaikka surua, vihaa, ahdistusta, pelkoa. Jos ne kieltää , ja jättää tuntematta, ni sinnehän ne sitten jäävät kertymään. Mitäköhän kertynyt pelko aiheuttaa tulevaisuudessa? Paljon kertynyttä pelkoa.
Mieti miten vilpitön sä oot ollu lapsena, jos sua itketti sä kehtasit hyvinki rääkyä silleen et koko kauppa on varmati huomannu. Jos sä olit ilonen sä saatoit myös kertoo mailman onnellisempana naapurin sedälle että susta tulee muuten mailman paras perunankuorija isona. Minne se jäi? Jossain vaiheessa me ollaan opittu häpeilemään ja pelkäämään ja ajattelemaan ihan hirveesti sitä mitä muut ajattelee. Onkin hyvä miettiä kuka sun elämää oikeen sitten elää? Teetkö asioita joita SINÄ haluat tehä? Kyllä mä ainakin toivon että mua tuetaan ja kannustetaan , ja mua todella sattuu jos mun läheiset ei niin tee. Mutta mä oon kuitenkin velvollinen viimekädessä että teen itteni onnelliseks. Ja sen ei tarvi tarkottaa sitä , että ei huomiois toisten tunteita tai mielipiteitä, no way. Elämällä omaa elämääs parhaalla mahollisella tavallas, sä annat niille ympärillä oleville oikeesti eniten.

Quick fix ratkasut tuottaa hetkellisen helpotuksen- sen että koet että sulta on otettu vastuu pois jostain asiasta. Ei se vaan pitkässä juoksussa palvele. Jos lähtee palvelemaan pelkoa, pelot tulemaan kasvamaan. Tuomalla ne varjot valoon, hyväksymällä ne itessään, ne katoaa tai ainakin laimenee.
 

4 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Joka päivä ei mene yhtä hyvin, mutta aina voi yrittää tehdä niitä kivoja juttuja. Mukavien asioiden listasta luulis löytyvän jokaiselle jotain.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista :) etenkin niinä vaikeempina aikoin ane asiat joista oikeesti nauttii tuo voimia..

    VastaaPoista
  3. Wau mikä kirjoitus tunteista, niiden tuntemisesta, hyväksymisestä, häpeämisestä... Vähän kuin minusta olisit kirjoittanut :) Tästä tuli niin hyvä mieli!

    VastaaPoista