Jalat maassa - pää pilvissä!

maanantai 6. syyskuuta 2010

Löööööv

Mikä voima rakkaudella onkaan! Enkä tarkoita nyt pelkkää romanttista-rakkautta vaan rakkautta yleensäkin.
On mm. tutkittu että sydänkohtauksen saaneet parantuvat nopeemmin jos kokevat olevansa rakastettuja. Näin ollen potilas joka on saanut lievän sydänkohtauksen mutta ei koe olevansa rakastettu parantuu hitaammin kuin potilas joka on saanut laajan sydänkohtauksen mutta kokee olevansa rakastettu. Työskennellessäni sairaaloissa huomasin samaa, yksinäiset vanhukset olivat niitä sairaimpia. Vanhemman sukupolveen kulttuuriin lisäksi kuului ettei omista murheista puhuttu. Suru,pelko, viha tms. tunteet olivat häpeällisiä. Ei ihmekkään miten sairaita ihmiset tänä päivänä ovat! Kätketyt tunteet sairastuttavat. Maksa varastoi kätkettyä vihaa, perna taas pelkoa.

Rakkaus on mielestäni eriasia kuin nautinto. Nautinto kohdistuu johonkin ulkoiseen, johonkin joka tuottaa sinulle rakkauden tunnetta sen hetken kuin nautinto kestää. Syödään suruun, stressiin , pelkoon. Juodaan yksinäisyyteen ja riittäähän noita keinoja kokea hetkellistä hyväksyntää, rakkautta.
En todellakaan halua tuomita näitä tapoja ja tiedän todellakin tarpeen siihen hetkelliseen mielihyvään ja rakkauden kokemiseen. Kaikki me tiedämme. Kaikki me haluamme olla onnellisia ja voida hyvin. Tarpeeksi kauan tunnettuani ”kaikki on hyvin, mutta tyhjä olo”, lakkasin etsimästä vastausta muualta kuin itsestäni. Rakkautta ja hyväksyntää on tullut haettua ruuasta, juomasta, toisista ihmisistä, harrastuspiireistä tms.  Nämä ovat kaikki toki ihania ja elämään sisältöä tuovia asioita, mutta pitkällä aikavälillä riippuvuus jostain koituu ongelmaksi. 

Onni kärsii menetyksestä. Tämä on todettu jo vauvoilla, jos esim. vauvan yläpuolella roikkuu 10 mobilea , ja niistä otetaan 2 pois, vauva alkaa itkemään ja tulee onnettomaksi. On myös tutkittu miten syvällä ihmisessä on tarve kokea hallinnan tunnetta,  pienille lapsille on tehty koe jossa vauvat saavat vetää erilaisista naruista jolloin paljastuu erilaisia kuvia, ja tästä lapset pitävät. Jos järjestelmää muutetaan, lapset tulevat onnettomiksi. Jos taas kuvat vain ilmestyvät lapset tulevat pelokkaiksi. Elämässä ei voi olla turvallisuuden tunnetta jos se riippuu ULKOISISTA tekijöistä, sillä todellisuuden muutokset ovat ennalta arvaamattomia eikä niitä voi hallita. Tämä on ollut itselleni suuri oppi, ja etenkin sen todellinen sisäistäminen.  Turva tulikin sieltä mistä hallinta loppui. Asiat ja tapahtumat, reaktiot  , tunteet on otettava sellaisinaan. Käytöstään ja omaan matkaansa voi vaikuttaa, ja kannattaakin :)
  
Biokemikaalisissa tutkimuksissa on eristetty tiettyjä nautintoon liittyviä aivokemikaaleja, erityisesti paljon puhuttu serotoniini. Korkeat serotoniini arvot ovat tyypillisiä henkilöillä jotka kokevat itsensä onnellisiksi, kun taas riittämättömät serotoniini arvot on yhdistetty jo kauan masennukseen.Serotoniinin tuotanto vilkastuu ihmisen ollessa onnellinen. Onni on siis aivojen saama virike J Ikävä kyllä reaktiomme heikkenee, kun samaa virikettä toistetaan. Maku joka aikoinaan oli niin makea, onkin nyt ”ihan hyvä” tai eltaantunut .On tärkeää perustaa onnensa pohjalle joka ei muutu tai ”kulu”. Rakkaus on abstrakti käsite. Rakkautta on todella vaikea kuvata, jos siitä poistetaan kaikki nautintoa tuovat tunteet. Kaikessa abstraktiudessaan rakkaus on voimaannuttava, yhtä tehokas kuin lääkkeet, sekä silloin kuin se on läsnä että kuin se on poissa.

Meillä kaikilla on omat kipupisteemme ja haavamme. Romanttinen rakkaus muuttuu pelottavaksi kun näitä haavoja, omaa ”heikkoutta” ja keskeneräisyyttä ei voida tunnustaa kumppanillemme. Aito rakkaus on avointa ja riippumatonta. Aito rakkaus ei perustu mielikuviin, odotuksiin tai uskomuksiin. Se perustuu siihen mikä ON. Se että olet itse kokonainen, haavoinesi ja niistä huolimatta, saa sinut rakastamaan toista avoimesti. ei ole mitään mitä rakkaus ei voisi parantaa
.
 Kumppanimme ovat sisimpämme peilejä (kuten muutkin ympärillä olevat ihmiset..). Toista kohtaan tuntemasi viha, ärsyynnys tai pelko on jokin oma sisäinen ristiriitasi. Voit yhdessä rakastavassa ympäristössä käydä näitä ristiriitoja läpi, odottamatta keneltäkään tai miltään muulta pelastusta tai helpotusta.  Polku rakkauteen rikkoo sen yleisen yleisen harhaluulon ”että joku tuolta jostain” tulee ja antaa sinulle jotain mitä sinulta puuttuu. Kun löydät rakkauden, löydät itsesi. 



Muutamia kuvauksia aidosta rakkaudesta <3 

Rakkaus ei odota mitään vastineeksi siitä että tekee hyvää.

Rakkaus ei arvostele eikä elä arvostelun pelossa.

Rakkaus on oppinut erottamaan toimintansa uskomuksistaan ja epäilyistään etteikö olisi rakastamisen arvoinen,

Rakkaus osaa antaa kaikilla tasoilla.

Rakkaus ei odota muilta, kun rakkaus haluaa jotain, rakkaus antaa sitä itse.

Tarkastelen seuraavassa postauksessa aidon rakkauden ominaisuuksia yksityiskohtaisemmin ja kirjoittelen aidon rakkauden puuttumisesta.

Rakastetaan avoimesti kaikkea ja kaikkia <3 ( Hieman hippi lause, mut kokeillaan edes ;) )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti