Jalat maassa - pää pilvissä!

sunnuntai 15. elokuuta 2010

Mitä tulee kun puristaa appelsiinia?

... No appelsiini mehua tietysti.

Miten sinä reagoit kun sinua "puristetaan" ? Kun olet stressaantunut, erimieltä jonkun kanssa, sinulta pyydetään/vaaditaan jotain mitä et halua?

... tulee sitä mitä sinulla on sisälläsi!

Tuletko pelokkaaksi, ahdistuneeksi? Vihaiseksi ärsyyntyneeksi?

Huomaa seuraavan kerran kun olet stressaantunut ajatuksiasi, kohdistatko vihaa tai ärsyynnystä esimerkiksi esimiestä,puolisoa tai jopa itseäsi kohti? Vai pelkäätkö menettäväsi työpaikan tai puolison? Tai ehkä hyväksyt tilanteen ja toimit kehittyäksesi siinä?

Olemme tottuneet pitämään paljon tunteita sisällämme, kuten juuri vihaa ja pelkoa,jopa iloa ja innostusta! Valtaosa suomalaisista on avoimia vain lauantaina klo 20 alkaen :) Tiukan paikan tullen kätketyt tunteet pääsevät purkaantumaan. Voit huomata sen erilaisina reaktioina itsessäsi. Onko sinun pakko reagoida? Ei, mutta tunne tunteesi, mutta älä reagoi niihin teoilla tai sanoilla! Tarkoitan tällä sitä , että huomioi jokapäiväisessä elämässäsi sinussa herääviä tunteita. Jos tunnen ärsytystä, syy ei ole kohteessa tai asiassa vaan minun suhatumisessani siihen. Voin muuttaa suhatutumistani, ja se on todella toiminut :)


Olen käynyt itse läpi käsittelemätöntä pelkoa ja vihaa. "Puristuksissa" ollessa eli tilanteissa joissa nousee esim. surua tai pelkoa keskityin vain tiedostamaan sen tunteen. " Tunnen nyt surua". On eriasia olla surullinen kuin tuntea surua. Ei ole helppoa olla reagoimatta , ellei ole tietoinen hetkestä, itsestään ja siitä miten viestii. Kun on rohkeasti vain vahvojen tunteiden kohdalla pysähtynyt ja tehnyt muutamia syvä hengityksiä, pääsee helposti vanhojakin kuonia pois. Kyyneleet ovat sielun puhdistusta. Itku voi olla myös vapauttavaa, helpottavaa ja tietoista. Tiedät että tunteesi ovat vain tunteita. Tunteesi eivät kuitenkaan muuta tosiasioita, esimerkiksi sitä että puolisosi on erimieltä kuin sinä. Miksi siis reagoimaan?

Jokainen täällä haluaa pohjimmiltaan itselleen parasta, ja niin sen pitääkin olla :)

Hyväksy totuus.Se mikä on.Kokeile, vaikka se vaikealta tuntuisikin! Voit vaikuttaa vain itseesi, ja jopa yllättävän paljon toisiinkin, kunhan myös rehellisesti haluat muille vain parasta. Tilanne jossa osapuolet haluavat itselleen ja toiselle parasta mahdollistavat win-win tilanteen, molemmat voivat voittaa. Löydetään varmasti ratkaisu.


Voi olla vaikeaa haluta toiselle parasta jos esim. kokee syyllistämistä. Hyväksy se vain toisen pahana olona, ole läsnä ja kuuntele toista.

Joku päivä huomaat että sisältäsi tuleekin vain ymmärrystä.Ymmärrät aidosti. Näet kokonaiskuvan, et vain sinussa herääviä tunteita ja ajatuksia. Tunteiden ja ajatusten heräämisessä ei siis todellakaan ole mitää pahaa, mutta huomaa ne ja hyväksy se että sisälläsi on pidätettyjä tunteita.

Säikähdin aluksi itse miten paljon sisällä olikaan , en todellakaan ollut tiedostanut sitä kaikkea...

Kokemuksia ja tunteita annetaan läpikäytäväksi juuri oikeassa järjestyksessä ja oikeaan aikaan. Prosessi voi kestää pitkäänkin mutta se miten siihen suhtaudut siihen vaikuttaa.Tulet huomaamaan suurta "kevennystä" olossasi.Elämä alkaakin tuntua helpolta, kun kaiken pystyy ottamaan vastaan sellaisenaan. Ota nämä asiat rakkaudella vastaan :)


Voit puhdistaa emotionaalista taakkaasi mm. kirjoittamalla, keskustelemalla, laulamalla, käymällä erilaisissa hoidoissa tms. , kunhan olet läsnä hetkessä. Älä takerru menneeseen tai tulevaan.

Voi olla vaikea tiedostaa mitä kaikkea pitääkään sisällään. Fyysiset oireet ja kivut johtuvat usein tunnelukoista. Mieli on suojellut meitä ikäviltä tunteilta kehittämällä jatkuvasti tekemistä tai muuta ajateltavaa. Mielellämme on meille todella paljon annettavaa, kunhan sille on tilaa kaiken sen hälinän keskeellä.


Elämme erilaisissa mailmankuvissa joissa meillä on hyvin erilaiset arvot ja tavoitteet ( nämä riippuvat paljon ympäristöstä, mutta myös muista tekijöistä). Mailmankuvat etenevät ja liikkuvat myös vaiheittain, ja jokainen vaihe on läpi käytävä. Et voi osata kirjoittaa ennen kuin osaat aakkoset. Kun ymmärtää ihmisen mailmankuvan ja arvot, on häntä helppo ymmärtää, vaikkei olisi samaa mieltä. En esimerkiksi itse olisi luopunut hyvästä vakityöstä, ellen olisi tarpeeksi pitkään käynyt läpi vaihetta jossa arvoni olivat menestyksessä ja "saavuttamisessa". En olisi muuttanut ravitsemustani tai elämäntapaani ennen kuin olin tarpeeksi mennyt "yleisesti hyvänä pidettyjen mukaan (yhteiskunnan odotukset) ja huomannut miten se ei vaan kertakaikkiaan toiminut.

Olen itse ottanut ottaa tavaksi sanoa " anna tulla vaan, jaksan ottaa vastaan" , kun olo on herkistynyt ja tunnen että sisältä kumpuaa jotain pidätettyä. About kuukausi sitten tuli itkettyä jopa bussissa, kun hetki oli niin otollinen :) Elämä on kaunista.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti