Jalat maassa - pää pilvissä!

tiistai 16. marraskuuta 2010

Miksi Luomua?


Ruokaa ei nykyään tunnista ruoaksi, se on lähinnä kemiaa ja lisättyjä synteettisiä vitamiineja. Prosessoitu ruoka, ”kemia ruoassa”, stressi, ilmansaasteet ja nautinto aineet tuovat kehoomme ja mieleemme jotain jota keho ei tunnista, keho yrittää antaa viestejä kivulla, flunssilla, rasvankerääntymisellä, ja muilla oireilla että kehossasi on jotain sinne kuulumatonta.
Kehon puhdistus on prosessi , jossa keho voidaan puhdistaa sinne kertyneistä raskasmetalleista, säilöntä ja torjunta-aineilta, haitallisilta kemikaaleilta, yms.

Juuri sinun ja ympäristösi terveyden vuoksi!
Luomuhedelmät ja -vihannekset sisältävät enemmän elintärkeitä vitamiineja, mineraaleja ja mm. syöpää torjuvia antioksidantteja kuin tavalliset ei-luomuhedelmät ja -vihannekset. Elimistömme rakentuvat näistä aineksista.
Mitä enemmän vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja saa ruuasta, sen paremmin elimistö pystyy niitä käyttämään hyödykseen; ne ovat bioaktiivisessa muodossa. Nykypäivän “vihannestehtaissa” kasvavat pääosin lannoitteilla kyllästetyssä ravinneköyhässä maassa .  
Luomu ruoassa ja muutenkin mahdollisemman orgaanisen maaperän kasvattama ruoka sisältää valtavasti informaatiota,  alkaalisia mineraaleja ja antioksidantteja, eikä vastaavaa kemikaalikuormaa kuin tehotuotetut tuotteen. Elimistömme on suunniteltu pitämään itsensä terveinä ja tämä on mahdollista jos keho voi käyttää energiaa mm. kudosten korjaamiseen maksan ja muiden elinten kuormittamisen sijaan.
Monien kiellettyjen lisäaineiden joukossa ovat mm. hydrogenoidut rasvat (mm. margariineissa, leivonaisissa, jäätelöissä), aspartaami (keinotekoinen makeutusaine) ja natriumglutamaatti (MSG / E261). Tavalliset valmisruuat sisältävät usein näitä. Luomu on puhtaampaa. Lisäaineet voivat aiheuttaa mm. muutoksia hormonitoiminnassa, aivokemiassa ja hermoston toiminnassa. Vanhempia kehoitetaan välttämään lastensa ruokavaliossa säilöntä ja torjunta aineita, mutta mikä saa meidät uskomaan että ne olisivat meille ok?
Pakkausselosteita kannattaa tutkia ahkerasti. Hyvä tapa erottaa hyvät ja huonot ainesosat on pieni aivojumppa: söisinkö näitä ainesosia yksistään? Laittaisinko niitä ruokaan, mitä valmistan kotona? Osaanko ylipäätään ääntää ainesosaluettelossa mainittuja sanoja tai tiedänkö mitä ne ovat? Miltä kuulostaa että ruokalistalla on tänään E16 ja E65 pästöituna?
-Ei-luomuviljelyssä käytetään pääsääntöisesti yli 300 eri kemiallista torjunta ainetta. Torjunta-aineita on usein ei-luomuruoassa, niin vihanneksissa kuin myös lihassa (eläin säilöö erityisesti rasvakudoksessaan elimistössään olevia vierasaineita), kananmunissa ja maitotuotteissa.
Nämä torjunta-aineet voivat aiheuttaa monia eri ongelmia kehon toiminnoissa, mm. kilpirauhashormonin tuotannon laskua, joka vaikuttaa kehon kokonaisaineenvaihdunnan nopeuteen ja immuunipuolustukseen. Eli suomeksi sanottuna lisäävät sairastelua ja ylipainoa, rasvankertymistä, yms..



Suosi kasvukauden vihanneksia, näin kehosikin saa vaihtelua luonnollisesti vuodenaikojen mukaan. Heti vihanneksen tai hedelmän poimimisen jälkeen se alkaa menettää ravinteitaan. Eli suosi kotimaista, niin tomaattisi eivät ole matkustelleet kenties viikkojakin yli valtamerten. Talviaikaan vihannesvalikoima jää meillä aika niukaksi jos ulkomaisia tuotteita ei käytä, joten silloin tietenkin kannattaa käyttää omaa harkintaa. Talvisin voi suosia enemmän esim. juureksia, joita on hyvin saatavilla myös suomalaisena.
Lähiruoka säästää myös pakkauskuluja eikä saastuta yhtä paljon kuin kaukaa tuotu ruoka. Loistopaikka lähiruuan hankintaan on useimmiten kauppahalli ja torit. Tai voihan sitä mennä käymään luomu tilalla vaikka itsekkin :) Viimeaikoina on myös kehieltyjä erilaisia luomupiirejä , katso lisää internetistä http://www.ruokapiiri.fi/clientHome.php

Ravinnon laatu ratkaisee. Keskittymällä ainoastaan ravintoaineryhmiin, eli hiilihydraatteihin, proteiineihin ja rasvoihin, unohdetaan ruuan oikea ravitsevuus. Ravintoaineet eivät hyödytä meitä ellei apuna ole vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä, yms.  Kalorikaan ei tee yksinään elimistössä yhtään mitään, se on vain osana solujen aineenvaihduntaa.
Ravitsevaa on siis puhdas, alkuperäinen, luonnollisessa maaperässä kasvatettu ruoka, joka on ihmiselle tarkoitettua. Ihminen ei tunnista ruoaksi aromivahventeita saatikka ylikäsiteltyä ruokaa. Se menee harakoille, ja vyötärölle, koska keho ei tiedä mitä sillä tekisi.
Lukemalla mitä eri säilöntä, maku ja täyteaineita monet kaupassa myydyt eineksistä sisältävät, ymmärrät ehkä ettei kehoamme ole tehty sulattamaan aineita nimeltään natriumglutamaatti( E621) tai apartaami(E951), tms. 

Seuraavassa Saarioisten pinaattikeiton sisältö:
Aineosat:   Vesi, pinaatti, maitojauhe, osittain kovetettu kasvirasva, muunnettu maissitärkkelys, vehnäjauho, suola, sokeri, kasviöljy, aromi. Suolapitoisuus 0,8 %.
Seuraavassa taas jyväbroilerin marinoidun broilerin sisältö:
Aineosat:   Suomalainen broilerinfilee 70 % (voi sisältää luuta), vesi, kasviöljy, glukoosi, suola, etikka, yrtit ja mausteet (mm. basilika, oregano, valkosipuli, paprika), maltodekstriini, stabilointiaineet (E 450, E 451), hiivauute, sakeuttamisaineet (E 412, E 415), aromit. Suolapitoisuus 0,9 %.
Ylläolevat listat kertovat hyvin miten kaukana ruoka voi alkuperäisestä lähteestään olla...



Nyt on tullut painavaa asiaa, ja saatkin mahdollisuuden tehdä pieniä valintoja oman ruokavaliosi laadun lisäämiseen, mutta olemme säilyneet hengissä tähänkin asti millä tahansa ruokavaliolla olemme eläneet, joten otetaan rennosti ja mietitään miten nauttia eniten siitä ruuasta, jota kyseisellä hetkellä syömme. Jokainen lisäys tai vaihdos ravinteikkaampaan, joka kerta kun sen teemme, tuottaa positiivisia tuloksia elimistössämme  :)
 
Ei tarvitse siis hätääntyä jos ei voi rahallisesti taikka muutenkaan siirtyä 100% luomuun!
Herkuttele ajatuksella miten hyvään kuntoon voit päästä kun alat pikkuhiljaa löytämään lisää luomuruokia. 20% luomua on jo parempi kuin 2% (joka on suurinpiirtein suomalaisten keskiarvo). 50% on jo todella hyvin, ja antaa sinulle huikean etulyönti aseman einestovereita vastaan .Lähikauppojen luomu valikoimat ovat usein heikot, mutta voit pyytää kauppiaaltasi luomu valikoiman kasvattamista samalla tehden muillekkin kaupassa käyville helpommaksi valita terveydelleen parempaa! Sinulla menee hyvin jo nyt , ja tästä lähin joka päivä voi olla edellistä parempi kun alat investoimaan kaikkein tärkeimpään, eli omaan terveyteesi ja aitoihin makuihin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti