Jalat maassa - pää pilvissä!

keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Anna onnistumisen tulla :)

Kirjoittelin yhtä ravintovalmennusta (painonpudottajat, terveellisemmän elämäntavan "aloittelijat") varten materiaalia,ja ajtattelinpa läntätä siitä ainakin osasia tännekkin :)


Käytännön vinkkejä ja tietoa
Suunnitelu on välttämätöntä, suunnitelma turha J Tämä tarkoittaa sitä et luot työkalupakin ja ympäristön jossa pystyt tekemään hyviä valintoja sinun hyvinvointiasi ja terveyttäsi edistäen! Elämämme on liikkuvaa ja eläväistä ja tästä syystä emme tee pilkun tarkkaa suunnitelmaa, sen on tila elää , etkä joudu stressaamaan vaan saat edetä rennosti.
Lähdetään alkuun käytännön juttuihin..



Oma keittiö
Sinulla tulisi olla mahdollisuus syödä terveellisesti ja maukkaasti, ja siksi tarkastellaankin asiaa keittiöstäsi käsin.Onko kotonasi ruokaa ja ravinteita jotka tukevat sinua voimaan hyvin vai vievätkö ne sinua kauemmas hyvinvoinnista? Tyhjennä keittiösi ruoka aineista joita et halua enää laittaa suustasi alas, tai jos perhe syistä tämä ei onnistu, voisitte neuvotella jostain kaapista jossa on nämä ruoka-aineet jota sinä et enää käytä, ja sinun tätä kaapin ovea tarvitse avatakkaan J Tähän siivoukseen menee maksimissaan reilu tunti, ja saat samalla tasotkin pyyhittyä kätevästi. Tämä auttaa mieltäkin ymmärtämään että nämä ruoka aineet eivät enää kuulu elämääsi. Osta tilalle parempia vaihto ehtoja, jotka tuovat sinulle hyvän olon ja mielen pitkällä tähtäimellä.
Koska jokainen on yksilöllinen ja jokaiselle sopiva ravinto muotoutuu yksilöllisesti, on mahdotonta sanoa mitä keittiöstä tulisi oikeaoppisesti löytyä.Toiset meistä käyttävät paremmin hiilihydraatteja energian lähteenään, toiset rasvoja ja toiset proteiineja. Hormonitoimintamme, aineenvaihduntamme, hermostomme toiminta ja psyykkeemme ovat erilaisia ja vaihtelevat. Nämä kaikki ja tuhannet muut kehon toiminnat vaikuttavat sinun kehosi toimintaan. Tämän vuoksi on mahdotonta sanoa minkälainen ravinneaine jakauma tai muukaan dieetti olisi ”oikein”, eikä se ole tarpeellistakaan. Se merkitsee mikä toimii. Valitse aina terveydellesi laadukas vaihtoehto. Itseensä sijoittaminen maksaa itsensä takaisin.  Pidä kuitenkin keittiössäsi aina sinun lempi kasviksia ja vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, ja laadukkaita rasvan lähteitä.

Hyvillä välineillä työskentely on myös nopeampaa ja mukavampaa. Suosittelen hankkimaan ainakin hyvän blenderin ( esim. kitchen aid,tms. pikku blendereitä laadukkaampi versio), jolla saat loihdittua mm. smoothieita, keittoja, jälkiruokia, pähkinä ja siemenmaitoja, dippejä, kastikkeita, tms. Hyvät leikkuu laudat ja veitset tekevät pilkkomisesta nopeampaa ja mukavampaa.

Entäs kaupassa?
Tiedä mitä menet hakemaan. Haetko kaupasta elinvoimaa ja virkeyttä vai jotakin muuta? Suosittelen käyttämään kauppalistaa, ja siinä pysymistä etenkin aluksi. Näin säästät mm. aikaasi, terveyttäsi ja kukkarosi kiittää J
Valitse mahdollisimman käsittelemättömiä tuotteita, panosta laatuun ja ruoan alkuperäisyyteen. Ihmistä ei ole suunniteltu syömään kemiaa , joten jätetään säilöntä- , väri ja torjunta aineet kaupan hyllylle. Lukemalla mitä eri säilöntä, maku ja täyteaineita monet kaupassa myydyt tuotteet sisältävät, ymmärrät ehkä ettei kehoamme ole tehty sulattamaan aineita nimeltään esim. natriumglutamaatti( E621) tai apartaami(E951), tms.



 Kaupan reunoilla sijaitsevat yleisesti tuoreosastot, pakaste altaat, keskiosa kaupasta ja etenkin kassan läheisyys on varattu pitkään säilyville ja prosessoiduille tuotteille. Yleensä hyllyjen laadukkaimmat tuotteet löytyvät reunoilta, vehnäjauhot sen sijaan ovat hyvin esillä.
Osta ainakin 70% kauppakorisi sisällöstä kasviksia, juureksia, salaatteja, hedelmiä ja marjoja.
Loput 30% osta laadukkaita hiilihydraatin, proteiinin ja rasvan lähteitä.
Katsele ainesosalistoja. Mitä harvempia ainesosia, aina parempi! Voit verrata vaikka margariinin ja perusvoin ainesosa listaa. Entä luomuruisleivän ja normipaahtoleivän väliset erot? Jos ruoassa on terveysväittämä, lisättyjä maitohappobakteereita taikka vitamiineja, jätä se hyllyyn. Esim. leivät joissa on kuitua 98% mainostavat itseään runsaskuituisina, samaan aikaan jälkiuuni leipä jossa on 2x enemmän kuitua ei sitä tee.
Kymmeniä tuhansia vuosia sitten ei ollut torjunta-, taikka lisäaineita, ei ollut ruokateollisuutta, raffinointia, valkaisua, homogenointia, ei jalostusta. Ei edes maanviljelystä, eikä taatusti vehnää, saatikka sitten kemikalisoidussa maaperässä kasvatettua vehnäjauhoa. Ihminen on silti geneettisesti  käytännössä sama olento, joten ruokitaan itseämme ruoalla, ei kemialla. Mitä kehomme ei osaa käyttää /kerkeä poistamaan se varastoi. Rasvasolu on hyvä esimerkki minne nämä turhat kemiat varastoituvat.
Entä jos söisitkin oikeasti laadukkaita ja ravitsevia ruokia, vitamiini ja hivenaine varastosi täyttyisivät, olisitkohan energisempi, laihtuisiko kuin itsestään ja jopa pysyisit normaalipainoisena? Miten tämä vaikuttaisi sinuun? Olisit luultavasti onnellisempi, itsevarmempi hoikempi,virkeämpi ja elinvoimaisempi.

Tiivistettynä:Suosi mahdollisimman luonnollista ja luonnollisessa muodossa olevaa ruokaa.

Näin kannat keittiöösi tuoreutta, terveyttä ja samalla myös värejä ja raikkautta!

 Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja tilaa joustavuudelle löytyy aina :)
Millainen viikko sinulla tulossa, kuinka monena päivänä tarvitset eväät? Mitä haluaisit syödä?
Voit päättää että esim. sunnuntaina ja keskiviikkona valmistat eväitä ja suunnittelet miten saat ravittua kehoa ja mieltäsi säännöllisesti ja laadukkaasti. Vai toimiiko sinulle että laitat seuraavan päivän eväät edellisenä iltana valmiiksi? Kokeile mikä toimii sinulle parhaiten! Mieti myös sinun haasteesi ruokailun suhteen ja mieti niille parempi vaihtoehto ja ratkaisu joka edistää hyvinvointiasi!

Esim.
Aamupala jää aina väliin -> laitan illalla valmiiksi/laitan herätyskellon soimaan aiemmin ,tms J
Napostelen iltapäivisin -> Syön selkeän välipalan/ huolehdin että saan tarpeeksi ravinteita/ kysyn itseltäni kaipaanko nyt ruoan sijasta oikeasti lohtua, mielihyvää, rakkautta,tms. tunnetta, otan napostelun sijaan syvähengityksen
En juo tarpeeksi -> Täytän aamulla juomapullon ja pidän sitä matkassani ja juon siitä säännöllisesti

Tällainen suunnittelu valmistaa sinua onnistumaan, tiedät jo mitä tehdä jatkossa.  Keskimäärin 3-5 kertaa voi tuntua vaikealta uuden toimintatavan opettelu, mutta pian nämä uudet paremmat tavat ovat osa jokapäiväistä elämääsi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti